FOTO: PIXABAY

Švedska je jedna od najpopularnijih destinacija kada je u pitanju traženje poslova u inostranstvu. Ova država ima jedinstven socijalni i ekonomski sistem, koji obezbeđuje siguran i kvalitetan život svim građanima, kako onima koji tamo žive, tako i onima koji dolaze u nju.

Advertisements

Uobičajeno radno vreme je oko 7,5 sati dnevno, ali je uz nadoknadu moguće raditi i prekovremeno. Plata se dobija jednom mesečno, a godišnje ima 30 dana odmora. Prosečna plata je oko 2.500 evra. Ako želite da radite i živite u Švedskoj, prvo se morate informisati šta vam je sve potrebno od dokumentacije, i koje uslove treba da ispunite.

Advertisements
FOTO: PIXABAY

Pre nego što odete u bilo koju zemlju poželjno je da znate jezik, koji se tamo govori. U Švedskoj se na poslu uglavnom koristi švedski, ali i engleski jezik, koji je dovoljan za većinu radnih mesta. Naravno možete ići i na neki kurs švedskog jezika, kako biste olakšali život i rad u toj zemlji, i bili u prednosti u odnosu na ostale radnike.

Da biste dobili radnu dozvolu, prvo morate imati radni poziv. Najbolje bi bilo da imate nekog tamo, ko bi vam našao poslodavca i pristojnu poslovnu ponudu. Ako nemate nikog, onda redovno pratite poslovne ponude na evropskoj bazi podataka Eures database.

Advertisements
Loading...
FOTO: PIXABAY

Građani zemalja koje nisu članice EU, gledaju samo oglase koji su stariji od deset dana. Pored evropske baze podataka, možete pregledati i Strepsone.se, Metrojobb.se i Jobbsafari.se. Da biste dobili radnu dozvolu, morate prvo dobiti radni poziv. Radna dozvola treba da bude odobrena pre nego što otputujete u Švedsku. Ako ćete biti zaposleni kraće od tri meseca, možda će vam trebati i viza.

Podnošenje zahteva za radnu dozvolu može se obaviti preko internet stranice švedskog Zavoda za migracije OVDE. Preporučuje se da odmah podnesete zahtev za radnu, ali i boravišnu dozvolu vaših članova porodice. Ako zahtev podnosite elektronskim putem, dokumentaciju ćete priložiti putem interneta.

FOTO: PIXABAY

Ako zahtev podnosite lično – formular za podnošenje zahteva.

Advertisements
Advertisements

Postoje različiti formulari za različite tipove radne dozvole. Kopije stranica vašeg pasoša u kojima se vide vaši lični podaci, datum isteka pasoša, i eventualna boravišna dozvola u nekoj drugoj zemlji koja nije vaša domovina. Radni poziv, izjava od sindikata i druga dokumentacija koju ste dobili od vašeg poslodavca.

FOTO: PIXABAY

Ako vam je radna dozvola odobrena na period duži od tri meseca, dobićete i boravišnu karticu. Kartica je dokaz da imate boravišnu dozvolu. U tu svrhu treba da se fotografišete i ostavite otiske prstiju u ambasadi. To možete učiniti dok čekate na odluku ili nakon što stigne odluka. Kartica se proizvodi u Švedskoj i može proći i do četiri nedelje pre no što kartica konačno stigne u ambasadu.

Dokumenta koja su vam potrebna za onlajn prijavu: fotokopije pasoša, pismene ponude koju je potpisao vaš poslodavac, potvrde da ste platili taksu, koju plaćate putem interneta. I potrebne su vam dve fotografija formata kao za pasoš. Elektronska aplikacija za podnošenje zahteva OVDE.

Advertisements
Loading...
FOTO: PIXABAY

Ako članovi vaše porodice idu sa vama, popunjavanje formulara možete naći ovde, Formular za članove porodice OVDE.

Advertisements

Ako podnosite zahtev u ambasadi: pasoš i pismena ponuda za zaposlenje, kao i dokumenta članova vaše porodice, koji žele da idu sa vama. Taksu plaćate na licu mesta. Zahtev za radnu i boravišnu dozvolu se podnosi onlajn, i u roku od 15 radnih dana saznaćete odluku, koju je doneo švedski Zavod za migracije.

FOTO: PIXABAY

Ako podnosite zahtev pismeno u papirnoj formi u ambasadi ili konzulatu, odgovor ćete dobiti za 7-10 meseci. Za deficitarna zanimanja za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj navedena su na listi koja se redovno dopunjava: Medicinske sestre i lekari, stomatolozi, knjigovođe, kuvari, pekari, moleri, građevinski tehničari i inženjeri, elektroinženjeri IT sektor.

Advertisements
FOTO: PIXABAY

Koje su još profesije tražene, pogledajte OVDE.

Kad vam jave da je zahtev odobren, odmah možete odputovati u Švedsku, istovremeno će vam biti odobrena i boravišna dozvola. Pri ulasku u ovu zemlju, treba odmah da odete do kancelarije Zavoda za migracije, i sebi obezbedite boravišnu karticu.

(Izvor: Telegraf)