Foto: Pixabay

Na društvenoj mreži Redit, mladić srpskog porekla (31), kome je otac Srbin, a majka Amerikanka, pitao se da li ima pravo na dvojno državljanstvo. Budući da mu je otac rođen u Srbiji, pitao je korisnike za mišljenje, odnosno da li ima pravo na naše državljanstvo. Njegova priča izgleda ovako:

Advertisements

„Moji baba i deda, oboje su Srbi, emigrirali su sa svoja tri sina u Ameriku, kada je moj otac imao sedam godina. To je bilo pre neki 50-60 godina. Moj otac se oženio Amerikankom, sa kojom ima dva sina. Mene i starijeg brata. Ostavio nas je kada je on imao 3 godine, a ja samo jednu.

Nikada ga nisam video, ali sam bio na njegovoj sahrani pre 9 godina. Tada sam sreo dedu, ali on nije govorio engleski. Ja imam 31 godinu, mislim da je moj deda i dalje živ, ima otprilike 98 godina.

Foto: Printskrin/ Reddit

Ono što me zanima, da li imam pravo i na srpsko državljanstvo, budući da je moj otac Srbin. Ukoliko dobijem papire koji dokazuju ovo, da li mogu da dobijem dvojno državljanstvo (srpsko i američko)?“, pitao se on.

Korisnici Redita su mu odgovarali da verovatno ima pravo na to, ali da je najbolje da kontaktira srpsku ambasadu u SAD, neki su ga upitali zašto sada želi srpsko državljanstvo, dok su se treći našalili, pa su rekli da je verovatno čuo za jeftine bordele za pse u Srbiji.

Advertisements
FOTO: PIXABAY

KAKO SE STIČE PRAVO NA SRPSKO DRŽAVLJANSTVO?

Da bi dete koje je rođeno u inostranstvu poreklom steklo državljanstvo potrebno je da ga roditelj koji je državljanin Republike Srbije, prijavi kod nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva kao državljanina Republike Srbije i podnese zahtev za upis u evidenciju državljana nadležnom organu u Republici Srbiji do navršene 18. godine života deteta. Ako je dete starije od 14. godina potrebna je i njegova saglasnost.

Dete rođeno u inostranstvu, čiji je jedan od roditelja u trenutku njegovog rođenja državljanin Republike Srbije, stiče poreklom državljanstvo Republike Srbije, ako bi ostalo bez državljanstva čak i ako nisu ispunjeni prethodno pomenuti uslovi ( tj. ako roditelj ne prijavi dete i ne podnese zahtev do navršene 18. godine života deteta).

Advertisements

Lice starije od 18 godina života rođeno u inostranstvu čiji je jedan od roditelja u trenutku njegovog rođenja bio državljanin Republike Srbije, a drugi strani državljanin stiče poreklom državljanstvo Republike Srbije ako do navršene 23. godine života podnese zahtev za upis u evidenciju državljana nadležnom organu u Republici Srbiji.

Pitanja državljanstva regulisana su Zakonom o državljanstvu Republike Srbije i Zakonom o izmenama Zakona o državljanstvu Republike Srbije. U datom slučaju, Amerikanac nema pravo na srpsko državljanstvo, jer mu je otac Srbin (koji više nije živ), a majka Amerikanka. Takođe nije predao zahtev nadležnim organima, do navršene 23. godine života, niti je rođen u Srbiji.

(Izvor: Telegraf)

Lajkujte stranicu Beograd.in za dnevnu dozu zabave i pratite NAJVAŽNIJE VESTI!

Ako vam je tekst zanimljiv ili koristan podelite ga sa prijateljima :-)